↓ Přeskočit na sekce
↓ Přeskočit na menu

úvod » Články » Letecká válka » Operace Bodenplatte I.

Operace Bodenplatte I.

Operace Bodenplatte I. - Obsah

Západní fronta

Na konci roku 1944 se Hitler hodně spoléhal na sílu nových odvetných zbraní – Vergeltungswaffen. Z leteckých zbraní se proslavily bezpilotní letounová střela V1 a raketa V2. První rakety V1 byly vypáleny protiletadlovým plukem 155(W) 13. června 1944 kolem 3:50 hodin ráno. Jedna z nich dopadla u Stone v Dartfordu přibližně ve 4:20 ráno. To bylo víc než dvě desítky kilometrů od plánovaného cíle – Tower Bridge v Londýně.

Německé letectvo však na tyto zbraně nemohlo spoléhat. Výroba stíhacích letounů se i přes bombardovací nálety Spojenců zvyšovala.(1) V této době Jagdwaffe používala zejména letouny Messerschmitt Bf 109G-10, Bf 109G-14, Bf 109K-4, Focke-Wulf Fw 190A-8, Fw 190A-9 a nové výkonnější Fw 190D-9.(2) Až na Fw 190D-9 to byly vesměs typy, které se tehdejším spojeneckým stíhačkám Republic P-47 Thunderbolt, North American P-51 Mustang, Vickers Supermarine Spitfire Mk.XIV a Hawker Tempest Mk.V nemohly vyrovnat. Spojenecká vzdušná převaha se již v červnu 1944 při spojenecké invazi ukázala jako velmi důležitý faktor. Němci se ze všech sil snažili převahu strhnout na svoji stranu, ale s nedostatkem kvalitních letounů a také vycvičených pilotů se jim to nemohlo podařit.

Generalleutnant (Gen.Lt.) Adolf Galland, velitel stíhačů Luftwaffe, plánoval na listopad 1944 útočnou operaci, která měla Němcům získat leteckou převahu. Dne 12. listopadu 1944 hlásil, že 18 stíhacích jednotek s 3 700 letadly je připraveno k „Velkému úderu“. V té době však nebylo nejlepší počasí a útok se tedy pozdržel až do doby, kdy Hitler začal plánovat pozemní úder na západní frontě (operace Wacht am Rheim – bitva v Ardenách). Dne 20. listopadu 1944 dostal Galland rozkaz k přemístění všech stíhacích jednotek kromě Jagdgeschwader (JG) 300 a JG 301, které měly chránit nebe nad Říší, na západní frontu, kde měly podpořit pozemní útok v oblasti Arden. V průběhu bitvy o výběžek nebo bitvy o Ardeny, jak se tato operace nazývá, přišla Luftwaffe o značnou část těchto jednotek, někdy se síla jednotky ztenčila až o polovinu!

Dne 4. prosince 1944 dostaly velitelé Geschwadern (eskader) a další důstojníci II. Jagdkorps (II. stíhacího sboru) rozkaz, aby se druhý den dostavili na velitelství II. Jagdkorps do hostince v Flammersfeldu, 10 kilometrů od Altenkirchenu. Zde jim bylo velitelem sboru Generalmajorem (Gen.Maj.) Dietrichem Peltzem sděleno, že se brzy uskuteční útok na spojenecká letiště blízko fronty. Velitelé dostali mapy a další instrukce. Na poradě byla také dohodnuta kódová oznámení:

Ve stejný den byly poslány rozkazy k II./NJG 1, III./NJG 1, III./NJG 5, II./NJG 6, II./NJG 100, I./NJG 101 a II./NJG 101, aby připravily své letouny, které měly při operaci plnit funkci naváděčů. K těmto jednotkám se ještě přidaly IV./NJG 1 a I./NJG 4, ty měly nahradit posádky původních jednotek, které se operace nemohly účastnit.

Spojenci o těchto aktivitách věděli pomocí Ultra, ale ze zachycených zpráv si mysleli, že Luftwaffe chystá pozemní útok na podporu armád v Ardenách.(3) To potvrzuje i zpráva velitele No. 83 Group 2nd Tactical Air Force Air Vice Marshalla (AVM) Harryho Broadhursta:

"Smutné je, že Ultra nám dodala včasné informace, které byly pak vyhodnoceny jako příprava pozemních útoků v Ardenách, ale to by byl příběh sám o sobě."(4)

Dne 20. prosince 1944 zachytili Spojenci zprávu z 3. Jagddivision (3. stíhací divize), že pohotovost na letištích kvůli „speciálnímu podniku“ zůstává nezměněna. V následujících dnech zachytila Ultra několik zpráv souvisejících s pozemním útokem německých stíhacích jednotek.

Na provedení operace, která dostala název Bodenplatte, byly připraveny jednotky II. Jagdkorps. Velitelem operace se tudíž stal Gen.Maj. Dietrich Peltz, kterému podléhala 3. Jagddivision Gen.Maj.. Waltera Grabmanna, Jagdführer (stíhací velitelství) Mittelrhein Oberstleutnanta (Obstlt.) Gotthardta Handricka, 5. Jagddivision Gen.Maj. Karla Hentschela a 3. Flieger-Division (3. letecká divize) Gen.Maj. Sigmunda von Falkensteina.

Dne 31. prosince obdržely Geschwadern heslo "Varus – Teutonicus", takže bylo jasné, že operace proběhne 1. ledna 1945, kdy bylo předpovězeno dobré počasí. Někdy se mylně traduje, že datum útoku bylo na 1. ledna 1945 přesunuto kvůli tomu, že Spojenci budou po oslavě Silvestra "společensky unaveni" a Luftwaffe bude mít lehčí pozici. Přibližně v 18:30 dostaly jednotky toto sdělení: "Auftrag Hermann 1. 1. 1945 Zeit 09.20." V 9:20 se tedy jednotky měly dostat nad své cíle a zahájit úder na vybraná letiště 2nd TAF a 9th AF.

Na těchto letištích se nacházely No. 2, 83 a 84 Group 2nd TAF a jednotky 9th AF. Bylo to pestrá paleta jednotek (od průzkumných přes stíhací a bombardovací až po stíhací bombardéry) vyzbrojená snad všemi typy letadel, které měli Spojenci k dispozici.(5)

Večer 31. prosince pronesl Adolf Hitler tento projev:

"Rok 1945 bude od Vás požadovat nejvyšší vypětí odvahy a činorodé síly, současně ale bude to také rok dějinného obratu. S námi pochodující vojáci spojeneckých vlád a národů jsou zárodkem pro nové vybudování pevniny, která je naší společnou domovinou, v níž žili a po tisíciletí bojovali o svůj osud naši předkové a kterou dnes hájíme do posledního dechu."(6)

Poznámky

Jednotky Luftwaffe účastnící se operace

3. Jagddivision - 1. ledna 1945

JednotkaLetištěVelitel
3. JagddivisionWiedenbrückGen.Maj. Walter Grabmann
Jagdgeschwader 1TwentheObstlt. Herbert Ihlefeld
Jagdgeschwader 3StörmedeObstlt. Heinz Bär
Jagdgeschwader 6QuakenbrückObstlt. Johann Kogler
Jagdgeschwader 26FürstenauObstlt. Josef Priller
Jagdgeschwader 27RheineMaj. Ludwig Franzisket
III./JG 54 - podřízena JG 26FürstenauOblt. Hanz Dortenmann (v zast.)
IV./JG 54 - podřízena JG 27VördenMaj. Rudolf Klemm
Jagdgeschwader 77DortmundMaj. Siegfried Freytag (v zast.)

5. Jagddivision - 1. ledna 1945

JednotkaLetištěVelitel
5. JagddivisionKarlsruheGen.Maj. Karl Hentschel
Jagdgeschwader 53EchterdingenObstlt. Helmut Bennemann

3. Flieger-division - 1. ledna 1945

JednotkaLetištěVelitel
3. Flieger-divisionBad EssenGen.Maj. Sigmund von Falkenstein
Kampfgeschwader 51RheineObstlt. Wolfgang Schenck
Einsatzstaffel III./KG 76HandorfHpt. Diether Lukesch

Jagdführer Mittelrhein - 1. ledna 1945

JednotkaLetištěVelitel
Jagdführer MittelrheinDarmstadtObstlt. Gotthard Handrick
Jagdgeschwader 2NiddaObstlt. Kurt Bühligen
Jagdgeschwader 4ParchimMaj. Gerhard Michalski
Jagdgeschwader 11BiblisMaj. Günther Specht
Schlachtgeschwader 4HangelarObst. Alfred Druschel

bush | 12.11.2006, 19:36

Přečtěte si také:

Hodnocení

1 - nejhorší hodnocení, 10 - nejlepší hodnocení
Počet hlasů: 68
Hodnocení: 4.15

4.15

komentáře (0)
Chtěli byste k článku přidat svůj názor? Rádi byste něco změnili nebo upravili?
Přidejte svůj komentář.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.



úvod |Články | Aktuality | Fotografie | Osobnosti | Odkazy | Diskuze | Informace

2. světová válka

Druhá světová válka

druha.svetova.cz


© 2007 - 2017 druhá světová válka | RSS | RSS komentáře | prohlášení o přístupnosti | textová verze | mapa webu | Jiří Baloun

Referáty-seminárky.cz | Dějepis.info - referáty z historie | Svaz důstojníků a praporčíků Armády ČR | Sdružení bývalých politických vězňů | Dřevěné hračky české výroby | Domácí pekárny chleba | Zmrzlinovače | Domácí mlýnek na obilí | Odšťavňovače a smoothie mixéry | Zavařovací hrnce | Sušičky ovoce a zeleniny | Fritézy bez oleje | Svářečky fólií - vakuovačky | Devizové Centrum